Wat is bekkenfysiotherapie 

Er zijn vele redenen om bekkenfysiotherapie te overwegen ; voor mannen en vrouwen van alle leeftijden. Bijvoorbeeld wanneer plassen of ontlasten moeizaam gaat of je  juist urine of ontlasting verliest, aandrang voor plassen of ontlasten niet of moeilijk uit te stellen is, pijn in je onderbuik hebt of pijn bij het vrijen, bekkenklachten in je zwangerschap of lage rugklachten hebt waar de bekkenbodem een rol in kan spelen. Maar ook bij het herstel van een operatie aan je blaas, baarmoeder, darmen of prostaat kan een bekkenfysiotherapeut je goed begeleiden.

 

De bekkenbodemspieren vormen een spierlaag onderin het bekken die zorg dragen voor het openen en sluiten van de plasbuis en anus, ondersteuning bieden aan de buikorganen, bijdragen aan de stevigheid van het bekken, bijdragen aan de stabiliteit van de lage rug en seksualiteit bij zowel vrouwen als mannen. Door verkeerd gebruik of slecht functioneren van deze spieren, kan dat tot problemen leiden op bovenstaande gebieden. Pijn in de bekkenbodem, de onderbuik, stuitje, lage rug of schaambot kunnen hier een gevolg van zijn.

 

De geregistreerd bekkenfysiotherapeut

De geregistreerde bekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in het onderzoeken en behandelen van klachten in het buik, lage rug, bekken en bekkenbodemgebied. Zij hebben hiervoor na de 4 jarige HBO-opleiding Fysiotherapie een 3-jarige Post-hbo opleiding Bekkenfysiotherapie gevolgd.

De bekkenfysiotherapeut staat geregistreerd in het Kwaliteitskeurmerk fysiotherapie. Om in dit register vermeld te blijven dient de bekkenfysiotherapeut jaarlijks aan een aantal criteria te voldoen, waaronder bij- en nascholing.