Vaginisme

Er zijn vrouwen bij wie de vagina ‘op slot’ gaat zodra er iets naar binnen gaat. Dit noemen we een vaginistische reactie. 

Wat is vaginisme?
Vaginisme wil zeggen dat het niet lukt om een penis, vingers of tampon in de vagina in te brengen. Probeer je het, dan spannen je bekkenbodemspieren zich onbewust aan. Soms lukt het wel iets in je vagina in te brengen, of een klein stukje, maar doordat je bekkenbodemspieren gespannen zijn, is dit pijnlijk. Sommige vrouwen hebben hun hele leven last van een vaginistische reactie, anderen alleen een bepaalde periode of alleen met een bepaalde partner. Er zijn ook vrouwen die alleen vaginistisch reageren bij een lichamelijk onderzoek, dus niet tijdens het vrijen. Een vaginistische reactie komt regelmatig voor. Naar schatting heeft een half tot één procent van de vrouwen in Nederland er last van.

 

Waar komt die vaginistische reactie vandaan, wat zou bij jou de oorzaak kunnen zijn ?

 • Bang voor pijn
  De meeste vrouwen met vaginisme zijn bang voor de penetratie. Ze zijn bang voor pijn, bang dat hun vagina te smal is of de penis te groot. Of ze zijn bang dat ze geen controle hebben over de penetratie. Door deze gedachten spannen ze (onbewust) hun bekkenbodemspieren als er toch iets in de vagina wordt ingebracht. Dit doet vervolgens pijn waardoor het inderdaad lijkt alsof ‘het niet past’. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
 • Negatieve gedachten
  Als je als kind bent opgevoed met de boodschap dat seks slecht is of vies, kun je een vaginistische reactie krijgen vanuit de verwachting dat seks onplezierig zal zijn of pijnlijk. Soms heeft je partner negatieve gedachten over seks of is hij bang om jou pijn te doen. Ook dat kan een vaginistische reactie geven.
 • Lichamelijke oorzaken
  Heel af en toe is er een lichamelijke oorzaak voor vaginisme.
  • Een stug maagdenvlies
  • Een aangeboren afwijking, zoals een tussenschot in de vagina
  • Pijnlijke plekjes of een overgevoelige huid bij de vaginaopening, ontstekingen of infecties
  • SOA
  • Hormonale veranderingen in de overgang